Analiza e mbeturinave tregon një cisternë nafte të sulmuar nga droni i prodhuar nga Irani,

Ilustrime grafike dhe imazhe të kapura nga një ekip për asgjësimin e mjeteve shpërthyese të Marinës së SHBA në bordin e M/T Pacific Zircon më 16 nëntor, duke treguar vendndodhjen ku një mjet ajror pa pilot (UAV) i prodhuar nga Irani depërtoi në trupin e jashtëm të M/T Pacific Zircon gjatë një sulm më 15 nëntor. Sulmi i njëanshëm i UAV-ve shpërtheu një vrimë 30 inç të gjerë në bykun e jashtëm në anën e djathtë të skajit të anijes, pikërisht poshtë kuvertës kryesore. (Grafika e marinës amerikane)

Ilustrime grafike dhe imazhe të kapura nga një ekip për asgjësimin e mjeteve shpërthyese të Marinës së SHBA në bordin e M/T Pacific Zircon më 16 nëntor, duke treguar vendndodhjen ku një mjet ajror pa pilot (UAV) i prodhuar nga Irani depërtoi në trupin e jashtëm të M/T Pacific Zircon gjatë një sulm më 15 nëntor. Sulmi i njëanshëm i UAV-ve shpërtheu një vrimë 30 inç të gjerë në bykun e jashtëm në anën e djathtë të skajit të anijes, pikërisht poshtë kuvertës kryesore. (Grafika e marinës amerikane)

Ushtria amerikane tha të martën se analiza e mbetjeve arriti në përfundimin se i njëjti lloj droni iranian që Teherani i furnizoi Rusisë për pushtimin e Ukrainës u përdor për të sulmuar një cisternë komerciale nafte në brigjet e Ukrainës Oman një javë më parë.

Flota e 5-të e marinës amerikane me bazë në Bahrein ka publikuar foto dhe detaje të hetimit të saj mbi sulmin ndaj cisternës me flamur liberian Pacific Zircon, duke përfshirë mbetjet nga vetë droni Shahed-136.

Në një deklaratë, Marina tha se droni goditi një vrimë 30 inç të gjerë (76 cm) në pjesën e prapme të anijes dhe goditja e eksplozivit dëmtoi një kazan në bord, një rezervuar uji të pijshëm dhe një gomone shpëtimi.

"Sulmi i Iranit mbi një cisternë komerciale që kalonte në ujërat ndërkombëtare ishte i qëllimshëm, flagrant dhe i rrezikshëm, duke rrezikuar jetën e ekuipazhit të anijes dhe duke destabilizuar sigurinë detare në Lindjen e Mesme," tha zëvendësadmirali Brad. Cooper, komandanti më i lartë i marinës amerikane në Mesme Lindja. , thuhet në një deklaratë.

Ujërat e Gjirit kanë parë sulme ndaj cisternave në vitet e fundit, të cilat kanë ardhur në kohë të tensioneve të rritura rajonale me Iranin. Në korrik 2021, një sulm i dyshuar me dron goditi një cisternë nafte të drejtuar nga një kompani izraelite në brigjet e Omanit. Irani ka mohuar akuzat për të cilat ishte përgjegjës.

Imazhi i marrë më 20 nëntor tregon fragmente mbeturinash nga një mjet ajror pa pilot Shahed-136 i prodhuar nga Irani, i mbledhur si provë nga një ekip për asgjësimin e mjeteve shpërthyese të marinës amerikane në bordin e M/T Pacific Zircon, 16 nëntor. (Foto: Mark Thomas Mahmod/Marina e SHBA)

Tabela që identifikon fragmente specifike të mbeturinave të mbledhura nga një ekip për asgjësimin e mjeteve shpërthyese të Marinës së SHBA në bordin e M/T Pacific Zircon, 16 nëntor. Grafiku tregon se si fragmentet e mbledhura tregojnë se mjeti ajror pa pilot që sulmoi cisternën komerciale ishte një Shahed-136 i prodhuar nga Irani. (Grafika e marinës amerikane)

Pamjet e kapura nga një ekip për asgjësimin e mjeteve shpërthyese të Marinës së SHBA në bordin e M/T Pacific Zircon më 16 nëntor tregojnë dëmtimin në bord të shkaktuar nga një sulm i një mjeti ajror pa pilot (UAV) një ditë më parë. Një eksploziv i bashkangjitur shpërtheu gjatë sulmit, duke shkaktuar një shpërthim që çoi në hyrjen e fragmenteve të UAV-ve në ndarjet e brendshme dhe dëmtimin e një kazani në bord dhe një rezervuar uji të pijshëm. Një gomone e ruajtur jashtë anijes gjithashtu pësoi dëme të vogla nga shpërthimi. (Grafika e marinës amerikane)

(Reuters - Raportimi nga Phil Stewart redaktuar nga Tomasz Janowski)