Vikingët: midis mitit dhe realitetit

Kush janë vikingët?

Vikingët janë burra nga veriu (tani Norvegjia, Suedia, Danimarka dhe Islanda) që shënuan historinë evropiane nga shekulli i 8-të deri në shekullin e 10-të. Tregtarë të mirë, luftëtarë të fortë, eksplorues trima, vikingët nuk ngurruan të përmirësonin jetën e tyre të përditshme përmes tregtisë ose armëve. Edhe pse të ndarë në disa fise ose mbretëri, vikingët e gjejnë veten nën të njëjtin qytetërim që shënoi Evropën deri rreth vitit 1000.

Imazhi i vikingëve

Shpesh të parë si barbarë mizorë që pinë gjakun e armikut nga një kafkë ose presin të gjallë një të pafajshëm të varfër, duket se e vërteta del nga portreti negativ i vikingut që vizatohet shpesh. Mirëpo, midis imazhit pozitiv që imagjinata ruan për vikingët për shkak të superviralitetit të tyre, këmbënguljes së tyre pushtuese dhe fuqisë së tyre detare e ushtarake dhe imazhit poshtërues që ata përjetojnë, është e vështirë të dallosh të vërtetën nga e rreme. 

Vikingët ishin vërtet tregtarë të shquar dhe luftëtarë të fuqishëm, madje ishin të dhunshëm. Përshtatshmëria e tyre e raportuar shpesh është gjithashtu e vërtetë. Megjithatë, ata janë larg legjendës së zezë me të cilën janë asimiluar. Mediumi i lumtur është midis legjendës magjepsëse (shumë e zbukuruar) dhe legjendës së frikshme (shumë e njollosur).

Mospërputhjet midis imazhit të vikingëve të mbajtur në pavetëdijen kolektive dhe realitetit historik mund të shpjegohen me disa pika të rëndësishme. Para së gjithash, imazhi negativ është për shkak të përkthimeve të këqija të teksteve norvegjeze, në të cilat historianët dhe gjuhëtarët shpesh janë përpjekur të sensacionalizojnë. Pastaj, ky imazh mizor është edhe për shkak të demonizimit që kishtarët dhe njerëzit e letrave të kohës i bënin vikingëve. Këta duke qenë paganë dhe duke plaçkitur pa pushim tokat evropiane si dhe manastiret, u përhap një imazh i tyre tepër djallëzor. Anasjelltas, "magjepsja e tepërt" që ata krijojnë shpjegohet nga identiteti i tyre i theksuar (feja, kultura, etj.) i marrë dhe zbukuruar shpesh (për shembull nga Gjermania naziste), por edhe nga mënyra e tyre e vendosjes në skenë në poezitë norvegjeze dhe tekste nga të cilat edhe këtu është vënë në pah e bujshme dhe magjepsëse. 

Funksionimi i qytetërimit të tyre

Ekonomikisht

Vikingët janë mbi të gjitha tregtarë të shkëlqyer. Ata kultivonin shumë pak, por bënin shkëmbime dhe tregtonin. Tregtia e tyre sillej kryesisht rreth skllavërisë, tregtisë së peshkut (veçanërisht harengës) dhe mëndafshit. Por pasuria e tyre e jashtëzakonshme ishte kryesisht për shkak të aftësisë së tyre për të bërë pazare dhe për të vjedhur. Forca e tyre e madhe ushtarake (strategët e mirë, vikingët luftuan gjithmonë në avantazhin e tyre, dhe forca e tyre fizike si dhe teknologjia e tyre i favorizonin ata!). Figura e lulëzimit të ekonomisë së vikingëve është padyshim varka. Anijet e tyre shumë të zhvilluara bënë të mundur kontrollin e rrugëve tregtare dhe rritjen e fuqisë së tyre ushtarake.

Taktikat e vikingëve për fitimin e pasurisë ishin të thjeshta: plaçkitje, kërkim haraç etj.

Në fakt, vikingët shpesh negocionin përpara se të përdornin forcën, duke qenë shumë të fuqishëm në të dyja, fuqia e tyre ekonomike mund të ishte vetëm e jashtëzakonshme.

Nga ana sociale

Vikingët kishin një model social shumë interesant. Kjo e fundit përmbante më pak pabarazi sesa në shoqëritë evropiane, këto ishin të krishtera dhe favorizonin pabarazitë sociale. Në shoqëritë norvegjeze, ishte më e lehtë të ngjiteshe shkallët e shkallëve shoqërore. Vendi i mbretit nuk u fitua kurrë (pa lidhje filiacioni) dhe vendi shoqëror nuk u caktua kurrë. Vikingët mund të fitonin lehtësisht privilegje meritore dhe nuk u lidhën kurrë me vendin e tyre. Por ajo ku spikat vërtet shoqëria vikinge është drejtësia. Drejtësia e tyre më pak arbitrare dhe më pak e ashpër i bëri ata mbretër të vërtetë të ekuilibrit. Edhe sot, vendet që dolën nga vikingët mbeten shumë të mira në fushën e drejtësisë dhe çështjeve sociale.

Nga ana kulturore

Kultura norvegjeze është shumë e larmishme dhe interesante. Kultura vikinge karakterizohet kryesisht nga dy gjëra: varka dhe gjuha. Sigurisht, elementë të tjerë të rëndësishëm si tregtia, armët apo ritet përshkojnë plotësisht kulturën norvegjeze. Megjithatë, të gjithë popujt vikingë gjenden në të njëjtën gjuhë (norvegjeze, shumë afër islandishtes aktuale) dhe kanë një objekt kulturor të shënuar: varkën. Këto varionin në të gjitha madhësitë dhe format, por ato ishin vërtet mjeti kryesor i kulturës vikinge dhe figura e mbizotërimit të tyre më shumë se dyqind vjeçar.

Në aspektin fetar

Vikingët kanë një identitet të fortë fetar. Mitet dhe legjendat e tyre përhapen nga Skalët që shkruajnë këngë dhe poema për nder të perëndive dhe udhëheqësve norvegjezë. Feja norvegjeze është shumë e zhytur në aspektin mitologjik të besimeve të tyre (Ragnarök, legjenda për Thorin, etj.) Feja padyshim ka një rol të fortë politik, pasi u lejon krerëve norvegjezë të legjitimojnë vendin e tyre si udhëheqës të disa popujve vikingë. Feja e tyre bashkëjetoi për një kohë të gjatë me krishterimin kur u adoptua nga vikingët.

Ndikimi i tyre në Evropën Veriore dhe zgjerimi i tyre i jashtëzakonshëm

Ndikimi i madh që patën vikingët në Evropën Veriore mund të shpjegohet nga disa faktorë. Si fillim, mbretëritë evropiane ishin të dobëta (të copëtuara dhe të ndara, perandoria Karolinge u shua në 924). Më pas, vikingët janë luftëtarë të shkëlqyer që nuk kanë asnjë rregull (duke mos qenë të krishterë, feja nuk qeveriste fare taktikat e tyre ushtarake), shpejtësia dhe lëvizshmëria e tyre kundër ushtrive të vogla ishin shumë efektive. Pastaj, vikingët janë tregtarë të jashtëzakonshëm, përzierja e këtyre tre aspekteve ka midis tyre (duke shtuar avantazhin teknik të anijeve dhe armëve) për të shtrirë ndikimin e tyre në të gjithë Evropën Veriore. Për më tepër, kalifati, në jug, e zvogëloi rëndësinë e tyre në Evropën veriore duke rritur fuqinë e tyre nga tregtia.

Ndikimi i tyre u pasqyrua kryesisht në bastisje, sulme mbi manastire dhe qytete, kërkesa për haraç, plaçkitje dhe vendbanime, veçanërisht në Angli. Aftësia e tyre për t'u asimiluar ishte e madhe dhe vikingët shpesh vendoseshin, gjë që rriti ndikimin e tyre (William Pushtuesi është një pasardhës i Vikingëve!)

Megjithatë, zgjerimi i tyre nuk u ndal me kaq. Vikingët pushtuan ose sulmuan Rusinë, Evropën Jugore dhe madje edhe Bagdadin ose Kostandinopojën. Azia muslimane dhe Rusia ishin objektiva të norvegjezëve edhe pse gjeografikisht larg tyre. Por arsyeja është fare e thjeshtë. Vikingët praktikonin kabotazh, domethënë me saktësi në lundrim dhe teknologji të përshtatshme detare, ata mund të kalonin lumenj dhe lumenj dhe brigjet e skajeve për disa qindra kilometra. Për shembull, ishte pranë Vollgës që ata arritën në Bagdad. Duket se këto ekspedita drejtoheshin kryesisht nga Varangët (Vikingët e Suedisë). Si përfundim, zgjerimi është për shkak të aftësisë së tyre për t'u përshtatur (asimilimi, zotërimi i gjuhëve dhe kulturave, njohja e mirë e rivalëve dhe armiqve të tyre) dhe zotërimit të rrugëve tregtare detare falë, ndër të tjera, edhe anijeve të tyre luksoze.

Dekadenca e pushtetit

Rreth vitit 1000, ndikimi i Vikingëve u lirua. Kjo është për shkak të disa arsyeve. Para së gjithash, mund të thuhet se norvezi ia doli. Ata u pasuruan dhe ose qëndruan në shtëpi për të krijuar mbretëri të qëndrueshme dhe të qëndrueshme bazuar në pasurinë e pushtuar në Evropë ose qëndruan në tokat e pushtuara për t'u vendosur dhe asimiluar atje (si Normandia, etimologjikisht "toka e njerëzve në veri").

Më pas, fuqia e tyre tregtare sfidohet duke krijuar rrugë të reja tregtare dhe duke ndryshuar tregtinë. Në të vërtetë, tregtia me shumicë krijon konkurrencë të ashpër për vikingët, të cilët, për më tepër, duhet të ndërpresin tregtinë më të mirë që bëjnë: skllavërinë. Kjo është për shkak të kristianizimit të tyre.

Ky krishterim, i importuar te vikingët me synimin për të kontrolluar shoqërinë nëpërmjet hierarkisë kishtare, bëri të mundur krijimin e një strukture politike të ngjashme me atë të mbretërive të krishtera. Krishterimi, së fundi, i ndalon ata të sulmojnë ose të skllavërojnë të krishterët (apo burrat në përgjithësi), gjë që ka ulur ndjeshëm pasurinë e tyre (tregtia e skllevërve, plaçkitjet, etj.).

Më në fund, në Evropë krijohen dhe zhvillohen mbretëri të reja të forta, të cilat e bëjnë të vështirë plaçkitjen e tokës së tyre, sepse ushtritë e tyre janë të fuqishme. Ndërsa një dukë i vogël vështirë se mund të kundërshtonte një bastisje vikingësh, fuqitë përsëri në vend nga mesi i shekullit të 11-të kundërpeshojnë ashpër epërsinë ushtarake të vikingëve. Për më tepër, fuqia e tyre ushtarake u varros përfundimisht gjatë një disfate kundër Anglisë (Stamford Bridge) në 1066.

Gjurmët e mbetura në histori

Vikingët, megjithëse patën një ndikim të shkurtër prej dy shekujsh, lanë gjurmë të mëdha në histori. Kjo në radhë të parë është për shkak të imazhit (e kemi parë atë, ndonjëherë të rremë) që është hartuar nga vikingët. Për këtë arsye, imagjinata kolektive ka ruajtur se vikingët ishin pushtues, eksplorues, virile dhe të zotë (tregtarë dhe lundërtarë). Ky grup cilësish shoqërohet me magjepsjen që kemi për dhunën norvegjeze. Për më tepër, aspekti i ndjesisë dhe i befasisë i krijuar nga gjigantët e Veriut që vijnë për të shkatërruar magjeps dhe intriga.

 Një faktor tjetër i rëndësishëm në gjurmën që lanë vikingët është integrimi i fortë që u arrit. Vikingët ishin në gjendje të asimiloheshin duke ruajtur disa karakteristika ose tradita. Për shkak të kësaj, kultura norvegjeze nuk duket aq e largët. Në të njëjtin kuptim, arkeologjia luan një rol të madh, sepse janë gjetur shumë gjurmë të ruajtura mirë. Gjuha islandeze është gjithashtu e afërt me norvegjisht, ka bërë të mundur përkthimin e teksteve të caktuara! Me pak fjalë, të gjitha këto elemente të afërsisë midis botës aktuale dhe epokës së vikingëve kanë lënë gjurmë qytetërimi. Por kjo nuk është e gjitha, fakti që vikingët lanë gjurmë pothuajse kudo (Amerika e Veriut, Grenlanda, Azia, Evropa Jugore, Afrika Veriore etj.) shkon në këtë drejtim.

Së fundi, ripërdorimi i këtyre elementeve magjepsës nga regjime dhe kultura të caktuara shërbeu për të ruajtur një imazh të vikingëve. Për shembull, Gjermania naziste i konsideronte ata "raca e pastër", pasi paganët e guximshëm të Veriut me sa duket përfaqësonin mirë ideologjinë nacional-socialiste. Një numër i madh i filmave, serialeve, librave dhe dokumentarëve trajtojnë gjithashtu këtë temë magjepsëse.

Çfarë duhet të mbani mend

Si përfundim, vikingët ishin tregtarë, luftëtarë dhe lundërtarë të shkëlqyer. Ata kishin qytetërimin e tyre (fenë, shoqërinë, politikën) dhe dominuan Evropën nga shekulli i 8-të deri në shekullin e 11-të gjatë asaj që quhet "Epoka e Vikingëve". Edhe pse ideja që kemi për vikingët është e bazuar. Norvegjikët jo vetëm që bastisën, ata pushtuan dhe u vendosën. Ata nuk ishin mizorë dhe gjakatarë dhe nuk u ndalën në Evropën Veriore. Ne shpesh harrojmë anën negociuese të vikingëve, të cilët zotëruan rrugët tregtare detare deri në përsosmëri. Me pak fjalë, vikingët nuk ishin thjesht brutë, dhe ata ndryshuan rrjedhën e historisë (vendbanimi në tokë, krijimi i Anglisë moderne, zbulimi i Amerikës, krijimi i mbretërive të Veriut, mitologjia norvegjeze, etj.)